termofor gyűjtőkémények - általában

 

A betonelemekből összeállított termofor gyűjtőkéményeket eredetileg vegyestüzeléssel fűtött lakásokba szánták helytakarékosság és a kivitelezési munka egyszerűsítése érdekében. Később a vezetékes gáz gyors elterjedése során ugyanezt a konstrukciót használták nyitott égésterű gáz készülékek égéstermékének gyűjtő jellegű elvezetésére.

 A termofor gyűjtőkémény az egymás fölötti lakásokban működő fa és széntüzeléses kályhákban keletkező magas hőmérsékletű füstgáz égéstermékéhez kiválóan megfelelt – a kialakuló nagy huzat üzembiztosan elszállította a füstöt.

A gázkészülékeknél az alacsonyabb füstgáz hőmérséklet miatt, jóval kisebb a huzat értéke, ezért az egyes lakásokban kialakuló, eltérő nyomásviszonyok könnyebben befolyásolják a teljes rendszer működését.

Jellegzetes Termofor gyűjtőkémény látkép
Elvi működési rajz

Fokozza a problémát, hogy a gáz tökéletlen égése során keletkező szénmonoxid láthatatlan, szagtalan gáz, érzékelése – ha nincs beépítve CO riasztó a lakásba – nagyon nehéz. Tünetei fejfájás, hányinger, fáradtságérzés sokszor már csak akkor tudatosulnak, amikor a mérgezett már elveszti cselekvő képességét.

A visszaáramlásokat legtöbbször egy-egy lakás levegő ellátásának hiánya okozza. Nyitott égésterű készülék esetén az ábrán látható módon az égéhez szükséges oxigén utánpótlása a lakásból történik, ezért a lakás folyamatos levegőztetésével kell gondoskodni a megfelelő mennyiségű beáramlásról a külső térből.

Korábbiakban a levegő beáramlása önműködően megoldódott a lazán illesztett faablakokkal, de az energia megtakarítás miatt beépülő fokozott zárású, szigetelt műanyag és hasonlóan kialakított új faablakok beépítése esetén külön szerelvénnyel (légbevezető elem) kell gondoskodni a levegő beáramlásról.

A kéményműködés labilitása miatt a termofor kéményekre általában csak vízmelegítő készülékeket kötöttek a lakások fűtését konvektorokkal oldották meg. A kombi készülékek megjelenésével a gyűjtőkéményes lakásokban is megjelent az igény a korszerűbb radiátoros fűtésre történő átállásra. A folyamatos működésű kazánok égéstermék elvezetését már nem lehetett rábízni a labilis működésű kéményekre, ezért elszívó ventilátorokat telepítettek a kéményekre, ezzel biztosítva az állandó huzatértéket.

Nyomás- és kondenzvíz állósági követelményeket nem támasztottak termofor kéményekkel szemben, ezért a kondenzációs készülékek számára a kéményt mindenképpen át kell alakítani. Nyomásállóvá kell tenni, az égési levegőt be kell vezetni a készülékbe és gondoskodni kell az alacsony égéstermék hőmérséklet miatt nagy mennyiségben keletkező kondenzvíz összegyűjtéséről és elvezetéséről.

A feltételeket a KREA K2+ rendszer beépítésével lehet teljesíteni.

Nyitott égésterű készüléknél az elszívó ventillátor a kéményre van építve
A KREA K2+ felújításnál is nagyobb méretre kell a kéményt marni

 

A referencia lista hosszából is lehet következtetni, hogy a termofor kémény felújítása megrendelői oldalról nézve nehezebb szervezési ügy. Termofor kémény felújítása után nincs vegyes üzem, nyílt égésterű gázkészülék és kondenzációs kazán közös kéményen semmilyen módon nem üzemelhet együtt!

A gyűjtőkéményre kötött összes gázkészüléket le kell cserélni kondenzációs kazánra!

A csatlakozás beépítését abban az esetben is célszerű elvégeztetni, ha a készülékcsere helyett pillanatnyilag elektromos megoldás mellett dönt a lakástulajdonos, mert szakszerű beépítésre utólag nincs lehetőség.  A beépített csatlakozó lehetővé teszi, hogy koncepció váltás esetén, újból lehet gáz fűtő vagy vízmelegítő készüléket használni a lakásban. A nem használatos bekötő csonkokat biztonságosan lelehet zárni, nem látható módon a falsík alatt is.

Adatvédelmi tájékoztató

Impresszum