• Magyar Kémény Konzorcium

Termofor gyűjtőkémény felújítás

TERMOFOR GYŰJTŐKÉMÉNYEK - ÁLTALÁBAN

A betonelemekből összeállított termofor gyűjtőkéményeket eredetileg vegyestüzeléssel fűtött lakásokba szánták helytakarékosság és a kivitelezési munka egyszerűsítése érdekében. Később a vezetékes gáz gyors elterjedése során ugyanezt a konstrukciót használták nyitott égésterű gáz készülékek égéstermékének gyűjtő jellegű elvezetésére.

A termofor gyűjtőkémény az egymás fölötti lakásokban működő fa és széntüzeléses kályhákban keletkező magas hőmérsékletű füstgáz égéstermékéhez kiválóan megfelelt – a kialakuló nagy huzat üzembiztosan elszállította a füstöt.

A gázkészülékeknél az alacsonyabb füstgáz hőmérséklet miatt, jóval kisebb a huzat értéke, ezért az egyes lakásokban kialakuló, eltérő nyomásviszonyok könnyebben befolyásolják a teljes rendszer működését.

Fokozza a problémát, hogy a gáz tökéletlen égése során keletkező szénmonoxid láthatatlan, szagtalan gáz, érzékelése – ha nincs beépítve CO riasztó a lakásba – nagyon nehéz. Tünetei fejfájás, hányinger, fáradtságérzés sokszor már csak akkor tudatosulnak, amikor a mérgezett már elveszti cselekvő képességét.

A visszaáramlásokat legtöbbször egy-egy lakás levegő ellátásának hiánya okozza. Nyitott égésterű készülék esetén az ábrán látható módon az égéhez szükséges oxigén utánpótlása a lakásból történik, ezért a lakás folyamatos levegőztetésével kell gondoskodni a megfelelő mennyiségű beáramlásról a külső térből.

Korábbiakban a levegő beáramlása önműködően megoldódott a lazán illesztett faablakokkal, de az energia megtakarítás miatt beépülő fokozott zárású, szigetelt műanyag és hasonlóan kialakított új faablakok beépítése esetén külön szerelvénnyel (légbevezető elem) kell gondoskodni a levegő beáramlásról.

A kéményműködés labilitása miatt a termofor kéményekre általában csak vízmelegítő készülékeket kötöttek a lakások fűtését konvektorokkal oldották meg. A kombi készülékek megjelenésével a gyűjtőkéményes lakásokban is megjelent az igény a korszerűbb radiátoros fűtésre történő átállásra. A folyamatos működésű kazánok égéstermék elvezetését már nem lehetett rábízni a labilis működésű kéményekre, ezért elszívó ventilátorokat telepítettek a kéményekre, ezzel biztosítva az állandó huzatértéket.

Nyomás- és kondenzvíz állósági követelményeket nem támasztottak termofor kéményekkel szemben, ezért a kondenzációs készülékek számára a kéményt mindenképpen át kell alakítani. Nyomásállóvá kell tenni, az égési levegőt be kell vezetni a készülékbe és gondoskodni kell az alacsony égéstermék hőmérséklet miatt nagy mennyiségben keletkező kondenzvíz összegyűjtéséről és elvezetéséről.

A feltételeket a KREA K2+ rendszer beépítésével lehet teljesíteni.

A referencia lista hosszából is lehet következtetni, hogy a termofor kémény felújítása megrendelői oldalról nézve nehezebb szervezési ügy. Termofor kémény felújítása után nincs vegyes üzem, nyílt égésterű gázkészülék és kondenzációs kazán közös kéményen semmilyen módon nem üzemelhet együtt!

A gyűjtőkéményre kötött összes gázkészüléket le kell cserélni kondenzációs kazánra!

A csatlakozás beépítését abban az esetben is célszerű elvégeztetni, ha a készülékcsere helyett pillanatnyilag elektromos megoldás mellett dönt a lakástulajdonos, mert szakszerű beépítésre utólag nincs lehetőség. A beépített csatlakozó lehetővé teszi, hogy koncepció váltás esetén, újból lehet gáz fűtő vagy vízmelegítő készüléket használni a lakásban. A nem használatos bekötő csonkokat biztonságosan lelehet zárni, nem látható módon a falsík alatt is.

Jellegzetes Termofor gyűjtőkémény látkép

Jellegzetes Termofor gyűjtőkémény látkép


Termofor Gyűjtőkémény Elvi működési rajz

Elvi működési rajz


Nyitott égésterű készüléknél az elszívó ventillátor a kéményre van építve

Nyitott égésterű készüléknél az elszívó ventillátor a kéményre van építve


A KREA K2+ felújításnál is nagyobb méretre kell a kéményt marni

A KREA K2+ felújításnál is nagyobb méretre kell a kéményt marni


TERMOFOR KÉMÉNYEK FELÚJÍTÁSA KREA K2+ RENDSZERREL KONCENTRIKUS RÁKÖTÉSSEL

A felújítás során a koncentrikus kialakítás akkor ajánlott, amikor a gyűjtőkémény a lakások belső részében helyezkedik el. Ha nem koncentrikus rendszert alakítanánk ki, akkor az égési levegő bejuttatásához a gázkészüléktől csővezetéket kellene építeni a külső térig – esetleg szobákon keresztül – amely esztétika és kivitelezési költség szempontjából is kedvezőtlen.

Egy marógéppel tágítható (egyesített falu) termofor kémény lehetőséget ad arra, hogy koncentrikus kialakítású gyűjtőkémény készüljön belőle KREA K2+ és Furanflex segítségével.

A kémény belső marása hidraulikus hajtású, nagy teljesítményű, speciálisan erre a feladatra kifejlesztett marógéppel történik, az előzetesen elvégzett hő és áramlástechnikai számításoknak megfelelő méretre.

A kéménykürtő felmart belső felületre FuranFlex, hőre keményedő kompozit műanyag borítás kerül, amely egy csőhéjat ad a külső térből beszívott égési levegőnek. A FuranFlex bélelésre az összes gázkazánnál acél bekötőidom kerül, ez ad lehetőséget az égési levegő beáramlására.

A FuranFlex-el kibélelt kürtőbe kerül a KREA K2+ nemesacél korrózió álló rendszer, amelynek feladata az égéstermék elvezetése.

A kémény falán kialakított koncentrikus bekötésre csatlakozik végül a gázkazán esztétikus acél cső a csőben vezetéke.

A kéményre csatlakozó kazánok – típusuktól függően – saját belső, vagy a KREA K2+ rendszer csappantyújának beépítésével gátolják meg az égéstermék visszaáramlását a nem működő készülékbe.

Az felújított kéményen csak egységesen kondenzációs kazánok működhetnek!

Termofor Furanflex Elvi működési rajz

Elvi működési rajz


Új kondenzációs kazán koncentrikusan csatlakozik a KREA K2+ rendszerrel felújított Termofor gyűjtőkéményre

Új kondenzációs kazán koncentrikusan csatlakozik a KREA K2+ rendszerrel felújított Termofor gyűjtőkéményre

TERMOFOR KÉMÉNYEK FELÚJÍTÁSA KREA K2+ RENDSZERREL SZÉTVÁLASZTOTT RÁKÖTÉSSEL

A KREA K2+ rendszerrel történő felújítás során a szétválasztott kialakítás abban az esetben ajánlott, amikor:

a., az égési levegő bevezetése a kazánhoz közeli ponton lehetséges
Pl. a készülék olyan helyiségben van, amelynek az egyik fala a külső térrel van kapcsolatban. A szétválasztott rendszer kialakítása ebben az esetben olcsóbb, mint egy koncentrikus kémény kialakítása.

b., a kéményjárat szűk és nem felmarható elemekből épült
Pl. a kéményépítést nem szakemberek végezték, rossz méretekből, elhúzásokkal építettek be a betonelemeket.

A termofor kémények egy részénél az égéstermék elvezető csövet vékonyfalú vasbeton héjból gyártották, amelyet nem lehet felmarni. Egy belső tisztítás a csatlakozások környékén rendszerint belógó drótok miatt ebben az esetben is szükséges, de az átmérő növelése nem lehetséges.

A KREA K2+ bélelő rendszer így közvetlenül a letisztított járatba kerül. A gázkazán és a kémény között az égéstermék elvezető csövek acélból, vagy PPS- ből, a gázkazán és a külső tér közötti levegő csövek PPS-ből készülnek a szabványoknak megfelelő módon.

Az átalakítás, így akár fűtési szezonban is elvégezhető, de érdemes előre gondolkodni! Egy felújított kémény esetében, a téli időszakban, váratlanul előforduló kényszerű kazáncserét végrehajtani a többi lakó bevonása nélkül csak a már korábban KREA K2+ rendszerrel felújított kémény esetében lehet megtenni!

Elvi működés Termofor gyűjtőkémény szétválasztott felújítás

Elvi működési rajz


Új kondenzációs kazán szétválasztottan csatlakozik a KREA K2+ rendszerrel felújított Termofor gyűjtőkéményre

Új kondenzációs kazán szétválasztottan csatlakozik a KREA K2+ rendszerrel felújított Termofor gyűjtőkéményre

Keresse az meg az Önhöz legközelebbi KREA K2+ kivitelező partnerünket!