• Magyar Kémény Konzorcium

Kondenzációs, Turbós gyűjtőkémények Krea K2+ rendszerrel

  • Kezdőlap
  • Kondenzációs, Turbós Gyűjtőkémény

AZ ELŐZMÉNYEK

A zárt égésterű “turbós” készülékekkel egyidőben a gyártók kifejlesztették az LAS rendszerű kéményeket, amelyeknél az égéstermék elvezetése és az égési levegő bevitelei is a kéményen belül történik. A 15-20 évvel ezelőtt épült több emeletes társasházaknál ilyen LAS kiegyenlített gyűjtőkéményeket, népszerűbb nevén turbós gyűjtőkéményeket alkalmaztak, ezekre csatlakoztatták a turbós kazánokat, akár 2-3 készüléket szintenként.

Az LAS kiegyenlített gyűjtőkéményeknél az égéstermék kerámia vagy acél gyűjtőcsövön keresztül távozik a szabadba. Az égési levegő a lakások belső terétől függetlenül a kültérből áramlik a kémény egy elkülönített szegmensében a készülékekhez. 

Kerámia égéstermék elvezető esetében a könnyűbeton elemekben kialakított járatokon, acélcső esetében általában az égéstermékcsövet körülölelő nagyobb átmérőjű koncentrikus acélcsövön keresztül jut a csatlakozó készülékekbe az égéshez szükséges Oxigén.

A turbós készülékek számára épített gyűjtőkémények fontos jellemzője, hogy az égéstermék elvezető csövet és a levegő bevezetését szolgáló teret egy ponton összenyitják – a két tér összekötésével a nyomás kiegyenlítődik, ezért nevezik kiegyenlített kéménynek. Ebből következik, hogy ezekből a kéményekből, a hagyományos kéményekhez hasonlóan az égéstermék csak huzat hatására távozik.

A zárt égésterű “turbós” készülékek cseréjének igénye

A PROBLÉMA

2018 őszétől – az EU nagyrészét követően Magyarországon is környezetvédelmi és energiahatékonysági okok miatt – már csak kondenzációs kazánok szerelhetők fel az elromlott turbós (nem kondenzációs) kazánok helyett.

A kondenzációs kazánok energia takarékos működése miatt alacsony hőmérsékletű égésterméke csak a készülékbe gyárilag beépített ventilátor segítségével előállított túlnyomással tud a szabadba távozni. A kondenzációs kazánoknak így a meglevőtől különböző, a folyamatosan keletkező kondenzátum folyadékot jól tűrő, túlnyomásálló kéményre van szüksége.

Mint tudjuk, a turbós kazánok gyűjtőkéménye huzat elven működik, ezért összeállításukkor nem kellett P1 nyomásosztályú (túlnyomás álló) kéményt építeni, az alacsonyabb N1 nyomásállóság megfelelt a követelményeknek. A meglévő turbós tehát a kondenzációs készülékek támasztotta igényeknek nem tudnak megfelelni.

A gyűjtőkéményen keresztül a rá csatlakozó lakások összeköttetésben vannak egymással, ezért, ha az egyik lakásban kazáncserére van szükség, az kötelezettséget ró a többi lakásra is!

Hagyományos módszerek szerint egy készülék cseréjének igénye esetén is, a teljes kémény átalakítással együtt az összes csatlakoztatott készüléket le kellene cserélni kondenzációs kazánra, tekintet nélkül a turbós kazánok állapotára!

Kémyényfelújítás probléma

Krea K2+ nemesacél gyűjtőkémény bélelő rendszer - A MEGOLDÁS

A Magyar Kéménykonzorcium által kidolgozott, ÉMI által ellenőrzött és jóváhagyott alkalmazástechnikai eljárás:

a KREA K2+ nemesacél gyűjtőkémény bélelő rendszer

A KREA K2+ acél bélelő rendszerrel történő gyűjtőkémény felújítás után nincs kötöttség, hogy hány darab kondenzációs és hány darab turbós készülék marad a közös kéményre kötve! Az újonnan felszerelt kondenzációs kazánok együtt tudnak működni a még megfelelő műszaki állapotban levő zárt égésterű turbós kazánokkal!

A KREA K2+ rendszer működőképessége bizonyított tény!

Már több ezren választották! A KREA K2+ rendszer a hazai gyűjtőkémény korszerűsítések számában is az élen jár, jelentős mennyiségű referenciával rendelkezik! Képzett kivitelező partnereink ország szerte megtalálhatóak.

a KREA K2+ nemesacél gyűjtőkémény bélelő rendszer

A KREA K2+ RENDSZER JELLEMZŐI

A KREA K2+ innovatív technológia lehetővé teszi, hogy a lakások állagát nem rombolva, szembetűnő külső változtatások nélkül, minden szempontból korszerű, tartós megoldást érjen el.

A KREA K2+ rendszer kifejezetten a turbós és kondenzációs kazánok zavartalan együttműködésére lett kifejlesztve.

  • A kettős gumigyűrűs tömítéssel rendelkező saválló nemesacél béléscső garantálja a kémény nyomás- és kondenzvízállóságát.
  • A bekötőnyílásokba épített speciális, magas hőmérséklet-tartományban is működőképes füstgázcsappantyú megvédi a túlnyomástól és a kondenzvíztől az éppen nem működő kazánokat.
  • A saválló acél kondenzvíz elvezető rendszere védelmet nyújt a kémény átnedvesedése ellen. 
  • A beépíthető kondenzvíz szivattyú minden esetben megoldást jelent a kondenzvíz folyamatos eltávolítására .
  • Speciális csatlakozó eleme lehetővé teszi a kondenzvíz közvetlen visszavezetését a közös kéménybe.
  • A kialakított beépítési mód lehetővé teszi az egy nap alatt történő kivitelezést.
  • A beépítés csak minimális mértékű bontással jár.
a KREA K2+ nemesacél gyűjtőkémény bélelő rendszer

KREA K2+ nemesacél gyűjtőkémény bélelőrendszerrel felújított vegyes használatú gyűjtőkémény

KREA K2+

A KREA K2+ rendszer kifejezetten a turbós és kondenzációs kazánok zavartalan együttműködésére kifejlesztve.

Nincs extra költség

A kondenzációs kazánok rákötéséhez a turbós gyűjtőkéményt mindenképpen át kell alakítani kondenzációs gyűjtőkéménnyé. A KREA K2+ rendszer beépítése azt teszi lehetővé, hogy nem kell egyszerre lecserélni az összes készüléket!

Nincs kötöttség

A KREA K2+ átalakítás lehetővé teszi, hogy a közelmúltban felújított turbós kazánját még használni tudja a gazdaságos üzemeltetés határáig. Ha a későbbiekben elromlik az Ön turbós kazánja is, akkor a többi lakótól függetlenül, további kémény-átalakítások nélkül, gyorsan, egy nap alatt lecseréltetheti készülékét.

Nincs felfordulás

A KREA K2+ rendszer beépítése túlnyomó rész a tetőről – a lakásban csak minimális bontási munkával – történik. Jól szervezett munkával már a gázkészülék cseréjével együtt is lebonyolítható egy nap alatt, ezért az átalakítás téli, fűtési szezonban is elvégezhető.

A Krea K2+ innovatív technológia lehetővé teszi, hogy a lakások állagát nem rombolva, szembetűnő külső változtatások nélkül, minden szempontból korszerű, tartós megoldást érjen el!

A KÉMÉNY ÁTALAKÍTÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

A KREA K2+ technológiával egy normál méretű gyűjtőkémény ( 4-5 rákötés) kivitelezése egy napot vesz igénybe. Összehangolt munkával, egy párhuzamosan dolgozó gázkivitelező csapat még a kémény kivitelezés napján 1-2 készülék cseréjét is eltudja végezni.

Az átalakítás, így akár fűtési szezonban is elvégezhető, de érdemes előre gondolkodni! Egy felújított kémény esetében, a téli időszakban, váratlanul előforduló kényszerű kazáncserét végrehajtani a többi lakó bevonása nélkül csak a már korábban KREA K2+ rendszerrel felújított kémény esetében lehet megtenni!

1. Előkészítés

A meglévő készülékek próba ellenőrzése után az égéstermék elvezetők ideiglenes lecsatlakoztatásával lehetővé tesszük a kémény pontos felmérését.

Előkészítő munkák a bekötő nyílások környékén a KREA K2+ gyűjtőkémény bélelő rendszer fogadására.

2. Bélelés

Felmért adatok alapján méretre vágások után a bélésszerkezet ellenőrző összeállítása teljes hosszában.

Végleges nyomásálló összeállítás és a rendszer “bevezetése” a kémény felső kitorkolásán keresztül.

Függőleges szakasz nyomásállóságának ellenőrzése mérőműszerrel (1.sz.mérés)

3. Füstgázcsappantyúk beépítése

A füstgáz csappantyúk beépítése, kazánok csatlakoztatása az új rendszerre, kondenzációs készülékek bekötése új idomokból, régi turbós kazánok visszakötése állapottól függően régi, vagy szükség szerint új idomokból.

4. Mérés, visszacsatlakoztatás

Kondenz elvezetés kialakítása nyomástartó szifonon keresztül, gravitációs vagy átemelő szivattyús rákötés a csatornarendszerre.

Teljes rendszer műszeres nyomáspróbája ( 2. sz. mérés)

Helyreállítások, gázkészülékek próbaüzeme.

Építési hulladékok összeszedése, elszállítása

A KÉMÉNY ÁTALAKÍTÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE A KÉMÉNY ÁTALAKÍTÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

A KÉMÉNY ÁTALAKÍTÁSA KÉPEKBEN

A zárt égésterű turbós készülékek cseréjének igénye

Fóliatakarással felkészülünk a munkára

A zárt égésterű turbós készülékek cseréjének igénye

Szétbontjuk a rendszert a pontos méréshez

Gyűjtőkémény felújítás

Méretre vágjuk a csöveket

Gyűjtőkémény felújítása

A teljes rendszert összeállítva ellenőrizzük a hosszakat

A zárt égésterű turbós készülékek cseréje

A kéménykürtő tetejéről behelyezzük a rendszert

A zárt égésterű turbós készülékek cseréje

Készül az újabb szint

A zárt égésterű turbós készülékek cseréje

Végezetül elvégezzük a kész rendszer nyomáspróbáját

A zárt égésterű turbós készülékek cseréje

Az utolsó simítások is megtörténtek

A KREA 2+ rendszerrel történő felújítás után egy gyűjtőkéményre kötött kazán lecserélésének megvalósításához nem szükséges, hogy az ugyanazon a kéményen lévő többi lakás tulajdonosai ugyanabban az időben vállalják a még működő készülékeinek cseréjét.

Keresse az meg az Önhöz legközelebbi KREA K2+ kivitelező partnerünket!