az előzmények

A zárt égésterű “turbós” készülékekkel egyidőben a gyártók kifejlesztették az LAS rendszerű kéményeket, amelyeknél az égéstermék elvezetése és az égési levegő bevitelei is a kéményen belül történik. A 15-20 évvel ezelőtt épült több emeletes társasházaknál ilyen LAS kiegyenlített gyűjtőkéményeket, népszerűbb nevén turbós gyűjtőkéményeket alkalmaztak, ezekre csatlakoztatták a turbós kazánokat, akár 2-3 készüléket szintenként.

Az LAS kiegyenlített gyűjtőkéményeknél az égéstermék kerámia vagy acél gyűjtőcsövön keresztül távozik a szabadba. Az égési levegő a lakások belső terétől függetlenül a kültérből áramlik a kémény egy elkülönített szegmensében a készülékekhez. 

Kerámia égéstermék elvezető esetében a könnyűbeton elemekben kialakított járatokon, acélcső esetében általában az égéstermékcsövet körülölelő nagyobb átmérőjű koncentrikus acélcsövön keresztül jut a csatlakozó készülékekbe az égéshez szükséges Oxigén.

A turbós készülékek számára épített gyűjtőkémények fontos jellemzője, hogy az égéstermék elvezető csövet és a levegő bevezetését szolgáló teret egy ponton összenyitják – a két tér összekötésével a nyomás kiegyenlítődik, ezért nevezik kiegyenlített kéménynek. Ebből következik, hogy ezekből a kéményekből, a hagyományos kéményekhez hasonlóan az égéstermék csak huzat hatására távozik.

a probléma

2018 őszétől – az EU nagyrészét követően Magyarországon is környezetvédelmi és energiahatékonysági okok miatt – már csak kondenzációs kazánok szerelhetők fel az elromlott turbós (nem kondenzációs) kazánok helyett

A kondenzációs kazánok energia takarékos működése miatt alacsony hőmérsékletű égésterméke csak a készülékbe gyárilag beépített ventilátor segítségével előállított túlnyomással tud a szabadba távozni. A kondenzációs kazánoknak így a meglevőtől különböző, a folyamatosan keletkező kondenzátum folyadékot jól tűrő, túlnyomásálló kéményre van szüksége.

Mint tudjuk, a turbós kazánok gyűjtőkéménye huzat elven működik, ezért összeállításukkor nem kellett P1 nyomásosztályú (túlnyomás álló) kéményt építeni, az alacsonyabb N1 nyomásállóság megfelelt a követelményeknek. A meglévő turbós tehát a kondenzációs készülékek támasztotta igényeknek nem tudnak megfelelni.

 

A gyűjtőkéményen keresztül a rá csatlakozó lakások összeköttetésben vannak egymással, ezért, ha az egyik lakásban kazáncserére van szükség, az kötelezettséget ró a többi lakásra is!

Hagyományos módszerek szerint egy készülék cseréjének igénye esetén is, a teljes kémény átalakítással együtt az összes csatlakoztatott készüléket le kellene cserélni kondenzációs kazánra, tekintet nélkül a turbós kazánok állapotára!

a megoldás

A Magyar Kéménykonzorcium által kidolgozott, ÉMI által ellenőrzött és jóváhagyott alkalmazástechnikai eljárás:

             a KREA K2+ nemesacél gyűjtőkémény bélelő rendszer

A KREA K2+ acél bélelő rendszerrel  történő gyűjtőkémény felújítás után nincs kötöttség, hogy hány darab kondenzációs és hány darab turbós készülék marad a közös kéményre kötve!  Az újonnan felszerelt kondenzációs kazánok együtt tudnak működni a még megfelelő műszaki állapotban levő zárt égésterű turbós kazánokkal!

A KREA K2+ rendszer működőképessége bizonyított tény!

Tekintse meg országos referencia listánkat

Adatvédelmi tájékoztató

Impresszum