• Magyar Kémény Konzorcium

A MAGYAR KÉMÉNY KONZORCIUMRÓL

A MAGYAR KÉMÉNY KONZORCIUM ALAPÍTÓI

Az alapítók több éves közös – főleg fejlesztő – munka után jutottak arra az elhatározásra, hogy 2020-ban, konzorcium keretén belül folytatják közös tevékenységüket.

SZENKOVSZKY ISTVÁN Magyar Kéménygyártó Kft.

SZENKOVSZKY ISTVÁN

Magyar Kéménygyártó Kft.

1975-ben végzett a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen gépészmérnökként. Kéménnyel 1983-ban került kapcsolatba mint a Szegedi Városgazdálkodási Vállalat Tüzeléstechnikai Osztályvezetője. 1994-ben megalapította a Szegedi Kéményseprőipari Kft.-t, és átvette Szeged és a környékbeli 44 település kéményseprö-ipari feladatainak ellátását. 1997-től jelentős szerepet vállalt a FuránFlex technológia gyakorlati alkalmazásának fejlesztésében, Dél-Alföldi régióban való terjesztésében. 2012-ben megalapította a Magyar Kéménygyártó Kft-t, és kifejlesztette a KREA kémény családot, melynek a Krea K2 vegyes üzemű túlnyomásos gyűjtőkéménye 2015-ben Construna Díj-at nyert.

Videó – Magyar Kéménygyártó Kft.
HANKÓCZY GYÖRGY Thege Bau Kft.

HANKÓCZY GYÖRGY

Thege Bau Kft.

A kéményekkel való kapcsolata 1991-ben kezdődött, amikor családi együttműködéssel megalapította az építész tervezésre és kivitelezésre szakosodott vállalkozást, amely 1994-től Kft-ként működik. A készház rendszerképviseletek (Wienerberger, Ytong) mellett, az égéstermék elvezetés problémáinak megoldásai, mindig a fő érdeklődési és tevékenységi körébe tartoztak. Számos technológiai újítás fűződik a nevéhez. Megalkotta az első olyan gőzfejlesztőt, ami a műgyanta béléscsövek nagy mennyiségben történő beépítését tette lehetővé, valamint kialakította a lágy, szöveterősítéses alapanyagból méretpontos csőgyártás módszerének az alapjait is, melyeket napjaink gyakorlatában is alkalmaznak.

Minősített szakkivitelezőként, a gyűjtőkémények problémáinak megválaszolása központi szerepet foglal el a szakmai életében.


SOMOGYVÁRI ANDRÁS Diametrus Kft.

SOMOGYVÁRI ANDRÁS

Diametrus Kft.

1979-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen gépészmérnökként. Kéménnyel 2003-ban kezdett foglalkozni – egy baráti kapcsolaton keresztül ismerte meg az akkor még bevezetési, elfogadtatási szakaszban levő FuranFlex technológiát. Az érdeklődés rövid idő alatt átalakult napi munkává, 2004-ben megalapította a Diametrus Kft.-t, amellyel leginkább a gyűjtőkémények felújítására koncentrálva működnek azóta is. A kémény és gáz kivitelezési munkák lebonyolítása mellet mérnök kamarai engedéllyel Épületgépész Műszaki Ellenőr, Felelős Műszaki Vezető tevékenységet folytat

Az alapítók több éves közös – főleg fejlesztő – munka után jutottak arra az elhatározásra, hogy 2020-ban, konzorcium keretén belül folytatják közös tevékenységüket. Az elhatározást főleg egy konkrét feladat inspirálta: megoldani a meglévő gyűjtőkémények és az új kondenzációs kazánok együttműködésének problémáját.

Mindhárom alapítóra jellemző a magas műszaki felkészültség, az innovációs készség és az együttműködési hajlam. Ennek köszönhetően született meg a Krea K2+ gyűjtőkémény átalakítás technológiája, ami a kivitelezési eljárást és a megvalósításhoz szükséges elemeket foglalja magában.

A konzorcium nagy előnye, hogy az eredményes munkavégzés érdekében, egyesíteni tudja a legfontosabb erőforrásokat:

  • több évtizedes kivitelezői tapasztalat,
  • a társasházaknál nem elhanyagolható szervezési tapasztalatok,
  • innovációs készség, a Krea K2+ technológia esetenként szükséges adaptálásához,
  • továbbá rendelkezünk elegendő humán erővel, tőkével és a szükséges egyéb eszközökkel.

A közös erőfeszítéseknek köszönhetően, a probléma felmerülése óta, azaz az elmúlt két évben, közel 600 gyűjtőkémény átalakítását (közel 2000 család problémáját) oldottuk meg együtt sikeresen. A közösen kifejlesztett technológiánk gyakorlatban is bizonyított sikerét több szabadalom születése, több egyetemi, minősítő intézeti, és kéményseprő-ipari vizsgálat alapozta meg. Az eredmények végső összefoglalását az ÉMI által kiadott Alkalmazás Technikai Bizonyítvány tartalmazza.

A jövőbeli célunk a technológia fejlesztése olyan irányba, hogy a kémény átalakítás minden társasház számára elérhető, és minden lakó számára elviselhető legyen, azaz a kivitelezés még olcsóbban, gyorsabban, tisztábban valósuljon meg.